Levensduur beton

Bookmark Download dit artikel Print deze pagina

dinsdag 22 maart 2011 Cement 2011/2 2697x gelezen

Tegenwoordig kunnen betonconstructies in chloridehoudend milieu worden ontworpen op levensduur. De vereiste prestatie van het beton kan proefondervindelijk worden bepaald. Op basis van eerdere ervaringen is de methode DuraCrete zodanig aangepast dat een levensduurontwerp nu kan worden gemaakt op drie niveaus: met behulp van ontwerptabellen, semi-probabilistisch en (volledig) probabilistisch. Ook kwaliteitscontrole tijdens de productie is mogelijk. Dit artikel gaat in vogelvlucht in op de achtergronden van CUR Leidraad 1.

 

De volledige versie van CUR Leidraad 1.

Betoniek 14/26 – Spelregels voor 100 jaar gaat geheel over CUR Leidraad 1. Bekijk de uitgebreide versie van deze Betoniek-uitgave.

Bekijk ook de eerder verschenen Cement-artikelen in deze serie:
  • Pagina 1
  • Pagina 2
  • Pagina 3
  • Pagina 4
  • Pagina 5

Pagina 1

Levensduur beton2201176
Levensduur beton
Tegenwoordig kunnen betonconstructies in chloridehoudend milieu worden ontworpen op
levensduur. De vereiste prestatie van het beton kan ...
Levensduur beton2201176 Levensduur beton Tegenwoordig kunnen betonconstructies in chloridehoudend milieu worden ontworpen op levensduur. De vereiste prestatie van het beton kan proefondervindelijk worden bepaald. Op basis van eerdere ervaringen is de methode DuraCrete zodanig aangepast dat een levensduur- ontwerp nu kan worden gemaakt op drie niveaus: met behulp van ontwerptabellen, semi-proba- bilistisch en (volledig) probabilistisch. Ook kwaliteitscontrole tijdens de productie is mogelijk. Dit artikel gaat in vogelvlucht in op de achtergronden van CUR Leidraad 1. Materiaalonderzoek in beweging (4) geleden is hiervoor een kwantitatieve methode ontwikkeld in het Europese onderzoeksproject DuraCrete [1]. In de eerste jaren daarna is de methode met succes toegepast op onder meer de hogesnelheidslijn. Het gebruik was echter dermate ingewikkeld dat er behoefte ontstond aan een vereenvoudigde methodiek. CUR voorschriftencommissie VC81 is in 2003 hieraan begonnen, wat in 2009 leidde tot publicatie van CUR Leidraad 1 [2]. Dit artikel gaat in vogelvlucht in op de achter- gronden en de verschillende varianten. Voor details wordt verwezen naar de volledige Leidraad. In dit artikel wordt een methode behandeld waarmee eisen kunnen worden gesteld aan materiaaleigenschappen met het oog op toepassing in constructies in agressief milieu. Daarmee gaat het dus niet om onderzoek naar specifieke (verbeterde) materiaaleigenschappen maar over de beoordelingssystematiek. Het belang van een betrouwbare lange levensduur van beton- constructies wordt al geruime tijd ingezien: onderhoud en reparaties moeten tot een minimum worden beperkt omdat zij (veel) geld kosten en het gebruik belemmeren. Ruim tien jaar

Reacties

Reacties

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

CUR-aanbevelingen is een uitgave van Aeneas.
© 2018 cur-aanbevelingen.nl - alle rechten voorbehouden.